A A A

Dobrze jeść zdrowo żyć

Zestaw dietetyczny

Warto pamiętać, czego w pierwszym rzędzie nie powinno zabraknąć w naszym jadłospisie: Produkty bożowe: kasza gryczana, zarodki pszenne, płatki owsiane
Produkt y białkowe: jaja, tuńczyk lub łosoś, tofu lub mleko sojowe, soczewica, groch
Owoce:
jagody, awokado, wiśnie, porzeczki czarne, winogrona, grapefruity, banany, figi
Warzywa:
kapusta, czosnek, sałata, rzeżucha, brokuły, papryka
Nasiona: słonecznik, dynia, siemię lniane
Tłuszcze: oliwa z oliwek
Napoje: herbata zielona, skrzyp (napar), woda mineralna, kakao.
Należy konstruować dietę tak, aby elementy z wymienionego wyżej zestawu stanowiły 2/3 każdego posiłku. Im bardziej nam się to uda, tym lepiej będzie funkcjonował nasz organizm. Pozostaje 1/3 „do smaku” – do wyboru w granicach rozsądku.

Dlaczego w podstawowym zestawie znalazły się akurat takie produkty?

Banany – dużo potasu oraz uspokajającego tryptofanu, pektyny działające odtruwająco, składniki skutecznie leczące wrzody żołądka i niestrawność oraz obniżające stężenie homocysteiny.
Brokuły – zwiększają odporność na nowotwory, ponadto mają duże ilości chlorofilu, który przyspiesza przemianę materii i zwiększa produkcję krwinek w szpiku kostnym.
Jagody – mają silne właściwości odmładzające, zabezpieczają przed uszkodzeniem siatkówki oka, ich wartość zdrowotna nie znika, gdy jagody zostaną zamrożone.
Czosnek – wydłuża życie, zwiększa kondycję, obniża cholesterol LDL, zapobiega nowotworom, a nawet ogranicza ich rozrost, zapobiega zakrzepom i zawałom, najchętniej spożywany w postaci kapsułek.
Grapefruity – wpływają oczyszczająco na krew, łagodzą skutki alergii, poprawiają funkcjonowanie stawów, powodują cofanie się zmian miażdżycowych, a odmiana czerwona zawiera przeciwutleniacz likopen.
Gryka – magazyn znacznej zawartości związków mineralnych, ma białka roślinne o dużej wartości, a także dużo rutyny, która poprawia stan naczyń włosowatych, ma też właściwości przywracania odczynu zasadowego krwi, oczyszcza organizm z toksyn, regeneruje tkankę łączną, wspiera leczenie żylaków.
Herbata zielona – jest w niej mnóstwo antyutleniaczy, których poziom utrzymuje się przez dwie godziny od czasu wypicia szklanki herbaty, oczyszcza organizm z toksyn, ktre są ubocznym produktem metabolizmu, a także z pestycydów i konserwantów.
Jajka – klasyczny wzór białka najwyższej jakości, cholesterol w żółtku nie ma wpływu na rozwój miażdżycy, bo jest unieszkodliwiany przez współistniejącą lecytynę, ich największa wartość to jajko na miękko (ale całe białko musi być równomiernie ścięte!), a zjadanie dwóch jajek dziennie nie ma wpływu szkodliwego, natomiast wpływ dobroczynny – owszem.
Jogurt – regeneruje bakterie jelitowe, zabezpiecza organizm przed nowotworami, grzybicą i osteoporozą.
Kakao – to magazyn potasu i magnezu, w 100 g jest prawie 2000 mg potasu i 420 mg magnezu, co sprawia, że następuje dotlenianie mózgu, likwidacja obrzęków, obniżanie ciśnienia krwi (podobne właściwości ma czekolada gorzka, która ponadto znakomicie poprawia samopoczucie).
Łosoś – źródło kwasów tłuszczowych Omega-3, które odmładzają skórę, zapobiegając powstawaniu zmarszczek Płatki owsiane – należą do produktów wspomagających na różne sposoby odmładzanie organizmu, obniżają poziom „złego”, jednocześnie podnosząc poziom „dobrego”, cholesterolu.
Rzeżucha – wpływa korzystnie na stan tarczycy i metabolizm, działa oczyszczająco na drogi moczowe i nerki, oczyszcza krew i układ oddechowy.
Sałata – działa rozkurczowo, wzmacnia naczynia i stawy, odmładza tkankę łączną.
Skrzyp – bogaty w krzem – zasadniczy czynnik regeneracji skóry i włosów, spowalnia procesy starzenia się organizmu, chroni przed miażdżycą.
Siemię lniane – działa oczyszczająco na jelita, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom, ma również pewne właściwości przeciwnowotworowe.
Słonecznik – oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, wzmacnia wzrok i poprawia funkcjonowanie wszystkich narządów.
Soczewica – przeciwdziała zakwaszeniu mięśni, działa przeciwnowotworowo, zawiera więcej białka niż mięso.
Soja – zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, a więc jest źródłem wartościowego białka roślinnego, chroni przed nowotworami, osteoporozą, nadciśnieniem i miażdżycą.
Wiśnie – zawierają flawonoidy, które chronią kolagen, co zapobiega powstawaniu zmarszczek.
Woda mineralna – konieczna do wypłukiwania szkodliwych związków toksycznych z organizmu, najlepiej pić średnio i nisko zmineralizowane, niskosodowe.
Zarodki pszenne – zawierają witaminę E oraz cynk, który wchodzi w skład 200 enzymów i jest konieczny do prawidłowego metabolizmu, odmładza skórę i tkankę łączną, poprawia pamięć, uodparnia na stres.

Figi – skuteczny lek na zaparcia, ma silne właściwości odtruwające, daje korzystny odczyn zasadowy krwi, stanowi też doskonałe źródło wapnia (2,5 raza więcej niż w twarogu).


Awokado – zawiera 600 mg potasu w 100 gramach, sporo lecytyny, specjalny typ cukru sprzyjający regulacji wydzielania się insuliny, dużo witaminy E i glutationu, a więc antyutleniaczy zwalczających wolne rodniki.


Dynia – lek na prostatę oraz na pasożyty zalegające w jelitach, jest też najbogatszym źródłem cynku, którego niedobór skutkuje wieloma dolegliwościami we wszystkich sferach organizmu.


Papryka – obniża ciśnienie krwi, poprawia krążenie, likwiduje obrzęki, poprawia trawienie, pomaga zwalczać zakażenia bakteryjne.

MeWa